Tonfisksallad. Fräscht, nyttigt och enkelt! Just denna typ av sallad är verkligen öppen för experimentation. Lägg i ost, oliver, örter, grönsaker, räkor, ägg eller annat som just du föredrar. Med nedan ingredienser och recept har du en bra grund för att lyckas få till den bra. Som alltid förespråkar jag mycket hetta att kombinera med en kall Roden.
- 750g tonfiskfilé, ca 2 cm tjocka bitar
- 1 kruka koriander
- 1 kruka mynta
- 2 lime, pressade
- 2 röda chilis
- 100g babyspenat
- 2 avokados
- 1 mango
- 4 salladslökar
- 2 msk sesamolja
- salt
- peppar
Dressing
- 2 tsk honung
- 2 lime, pressade
- 3 msk japansk soja
- 1 dl sesamolja
Servering
- 1 granatäpple
- Vid behov hackad chili, koriander, limeklyftor
Tonfisk är varmblodig fisk! Vissa påstår att tonfisk är "rött kött" pga. dess färg, konsistens och faktumet att det innehåller myoglobin precis som typiskt rött kött.
1 SALLAD: Skölj spenaten och låt den sedan rinna av/torka i durkslag. Skala och skiva mango och avokado. Strimla salladslök och blanda allt i en skål.
2 TONFISK: Hacka chili och örter och blanda med limesaften, salt och peppar i en skål. Häll hälften av chili-, ört- och limeröra över tonfisken, gnid in och stek dem sedan i sesamolja på hög värme ca 2 minuter per sida så att de får fin yta men förblir röda i mitten. Lägg åt sidan och häll över resterande lime/ört-röra för att sedan låta vila i 5 minuter medan du gör steg 3 nedan.
3 DRESSING: Vispa ihop alla dressingingredienser i en skål. Smaka av med salt och peppar och häll sedan över grönsakerna i steg 1.
4 SERVERA: Lägg upp den dressade salladen och toppa med de skivade tonfiskbitarna. Garnera med granatäppelkärnorna och övriga valbara ingredienser.
SKÅL MED EN RODEN!